Bazı böcekler neden metalik görünür?Böceklerin evrimsel tarihi 

Bazı böcekler neden metalik görünür?Böceklerin evrimsel tarihi 

Çoğu böcekler,canlı,metalik yeşil,mavi veya altın rengine sahiptir. 

BÖCEKLERİN EVRİMSEL TARİHİ 

Bilinen en eski böcekler Geç Devoniyen’de yaşayan küçük, kanatsız omurgalılardı. Pek çok bilim adamı böceklerin kabuklularla ortak bir ataya sahip olduğunu düşünüyor. 320 milyon yıl önce (Karbonifer) bazı böceklerin kanatları gelişti. Sonunda uçan böceklerin kanatları gelişti. Uçaklar böceklerin eş bulmasına, düşmanlardan kaçmasına ve yeni yiyecek bulmasına yardımcı oldu. Kretase döneminde çiçekli bitkilerin ortaya çıkışı, polen yayan güveler ve polen yayan arılar için besin sağladı. 150 milyon yıl önce, karınca benzeri karıncalar, farklı bireylerin kolonilerin gelişmesine ve yavrularının büyümesine yardımcı olmak için özel görevler üstlendiği “topluluklar” oluşturdular. Daha sonra arılar, arılar ve arılar da koloniler oluşturdular. Böcekler o kadar başarılı oldu ki artık dünyada milyonlarca tür var. Karada yaşayan başka hiçbir eklembacaklı bu kadar bol ve çeşitli değildir. 

NEDEN RENKLİ BÖCEKLER VAR? 

Bazı böceklerin renkli veya metalik renkte olmalarının arkasında birkaç farklı neden ve evrimsel avantaj bulunmaktadır. Bu renklenme, çeşitli biyolojik ve ekolojik fonksiyonlarla ilişkilendirilebilir. Bu renklerin sebebini şöyle açıklayabiliriz.Bu renk pigmentlerden gelmez,’yapısal renklenme’ nedeni ile ortaya çıkar.Böceklerin kabuklarındaki mikroskobik çukurlar ve şeffaf katmanlar,farklı ışık dalga boylarını kıran mercekler gibi görev yapar ve bazı renkleri silerken bazılarını parlaklaştırır.Bir DVD üzerindeki gökkuşağı benzeri renklenme de bu nedenden dolayı oluşur. 

https://depositphotos.com/tr/photos/yaprak-b%C3%B6ce%C4%9Fi.html

Bu metalik görüntünün çiftleşmek için karşı cinsin ilgisini çekmek amacıyla evrimleştiği düşünülmekte. Özellikle çiftleşme sezonlarında, böceklerin renkli ve çekici desenleri, cinsiyetleri birbirinden ayırt etmelerine ve uygun eşleşmeyi bulmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca yaprakların üzerindeki yağmur dalgacıklarını taklit ederek kamuflaj vazifesi gördüğü de öne sürülenler arasındadır. Yani bu da avcılarına karşı zararlılıklarını göstermek veya onlardan kaçınmak için kullandıkları söylenebilir. Örneğin, bitkilere benzer renklere sahip olan bazı böcekler, bitkilerin arasında gizlenerek avcılardan korunabilirler. Zararlı böcekler, parlak renklerle veya kontrastlı desenlerle, avcılarına “ben zehirliyim” veya “ben tehlikeliyim” mesajı göndererek avcıları caydırabilir. Renkli,desenli,metalik böcekler, yaşadıkları çevreye uyum sağlamak ve avcılardan saklanmak için bu özelliklerini kamuflaj olarak kullanabiliyorlar.  Çukurlar ve katmanları oluşturmak metabolizmaya daha pahalıya patlayan pigment moleküllerini üretmekten daha kolay. Bu tasarruf böcekler için çok önemli,zira dış derilerini düzenli olarak döküp yeniden oluşturuyorlar. 

Tüm bu faktörler, böceklerin renkli ve metalik olmalarının evrimsel avantajlarını açıklamak için kullanılan bazı temel bilgilerdi. Ancak, bu konudaki araştırmalar devam etmektedir ve farklı türlerin renklenmesinin özel koşullarına dair daha fazla detay keşfedilmektedir. 

Referanslar:

https://evrimagaci.org/bazi-bocekler-neden-parlaktir-boceklerde-yanardonerligin-evrimsel-islevi-ne-11796

https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6cek

https://www.fizikist.com/dogal-seleksiyonun-bazi-boceklerde-neden-parlak-renkleri-one-cikardigini-artik-biliyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir