Yürürken kollarımızı ve ellerimizi neden sallarız?Sebebi nedir? 

Yürürken kollarımızı ve ellerimizi neden sallarız?Sebebi nedir? 

Hayatımızın içinden ve heryerinde olan bu hareket alışıla geldik ve sorgulanmayan birşey olsa da hiç sebebini düşünmeden yapıyoruz.İşte sebepleri…

Geçmişe bakacak olursak uzmanlar modern insanların atalarının yaklaşık 4 milyon yıl önce ayağa kalkıp yürümeye başladıklarını söylüyor.Ancak ayaklarımızı hareket ettirmek için kollarımızı da hareket ettirmemize gerek yok. Öyleyse bunu neden yapıyoruz? Kollarımızı bacaklarımızdan bağımsız olarak sallıyor olmamızın nedeni ancak son yıllarda anlaşıldı.Yıllar boyunca bu sorunun yanıtının basitçe denge kurmak için olduğu düşünülüyordu.Nitekim en ana sebeplerden biri bu olsa da gelin ortaya atılan fikirlere veya yapılan deneylere bakalım. 2009 yılında Michigan Üniversitesinden bilim insanları 10 farklı insanın yürüme biçimlerini incelemiştir.Bu insanların yürürken ki hareketlerini ve harcadıkları enerji miktarlarını ölçmüşlerdir.Bu araştırma sonucunda aslında bunu yapmamızın bir sebebi olduğunu öğrenmişlerdir.Bu araştırmadan elde edilen şey kollarımızı ve ellerimizi sallama sebebimiz yürürken yada koşarken ki kullanılan enerji miktarını önemli ölçüde azaltıyormuş. 

Bir diğer araştırma ise 2010’da Hollanda’daki Free Üniversitesinden Dr. Sjoerd Brujin liderliğindeki bir ekibin yaptığı araştırma bunu onayladı ancak farklı bir bakış açısı daha ekledi.Kollarımızı sallamak yürürken bizi sadece daha dengeli kılmıyor,ayrıca tökezlersek daha rahat toparlanmamızı da sağlıyor.2020 yılının başlarında Bruijin ve meslektaşları bir avantaj daha keşfetti:Yürürken kollarımızı sallamak,sabit tutmaktan daha verimli bir hareket.Her ne kadar sallamak için enerji harcıyor olsakta,bu enerji bedenin kendisini ileri doğru götürmek için harcadığı enerjiyi azalttığı için dengede kuruluyormuş.

YAPILAN DİĞER ARAŞTIRMALAR: 

Diğer bazı araştırmaların savunduğu şeyleri toplamak gerekirse şöyle: Kolların sallanmasının yürüme verimliliğini artırabileceğini öne sürmektedir. Bu, vücudun üst kısmının alt kısmına daha etkili bir şekilde enerji transfer etmesine yardımcı olabilir.Kolların sallanması, nörolojik bir adaptasyonun bir sonucu olarak da görülebilir. Beyin, yürüme eylemini gerçekleştirirken kolların sallanmasını otomatik olarak uygular. Bazı diğer araştırmacılar için, insanların evrimsel geçmişi göz önüne alındığında, kolların sallanmasının bir tür evrimsel adaptasyon olabileceğini düşünmektedir. Bu, atalarımızın avcı-toplayıcı yaşam tarzında denge ve hareket kabiliyetini artırmaya hizmet edebilirdi. 

Özetleyecek olursak bu alandaki araştırmalar genellikle antropoloji, fizyoloji ve nörobilim alanlarında gerçekleştirilmiştir.Farklı alanlarda uzmanlaşmış olan uzmanların farklı cevapları olsa da,aslında bunların hepsinin yürüme sırasında kolların sallanmasının çoklu faktörlü bir sonucu olduğunu göstermektedir. Ancak, kesin bir neden veya evrimsel avantaj belirlemek hala karmaşıktır ve bilim dünyası bu konuda daha fazla çalışma yapmaktadır. 

Referanslar:

https://evrimagaci.org/neden-yururken-kollarimizi-sallariz-7028

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/neden-yururken-kollarimizi-sallariz#

https://www.haberturk.com/neden-yururken-kollarimizi-sallariz-sebebi-donme-etkisiymis-3630700/4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir