Büyük Patlama’yı anlamak için bilmemiz gereken terimler neler?

Büyük Patlama’yı anlamak için bilmemiz gereken terimler neler?

Evrenin başlangıcı olarak kabul edilen Büyük Patlama Teorisi’ni (The Big Bang) anlamamıza yardımcı olacak en önemli kuramları sizler için topladık… 

Daha önceki https://banabirsebepver.org/modernhaber/2024/01/07/buyuk-patlama-the-big-bang-theory-nedir/ yazımızda Büyük Patlama’nın ne olduğunu sizlere anlatmıştık.Bu yazımızda da Büyük Patlama’yı daha detaylı ve iyi şekilde anlamamıza yarayacak kozmik terimleri ele aldık. 

KOZMOLOJİK KIRMIZIYA KAYMA 

Işık veya elektromanyetik radyasyonun,evrenin genişlemesiyle birlikte galaksiler arası boşluğun artması nedeniyle genleşmesidir. Bu gözlemlenebilen etki, ışığın dalga boyunun ve frekansının bir cismin hareketine bağlı olarak değişimini ifade ediyor. Kozmolojik kırmızıya kayma, özellikle galaksilerin ve diğer uzak kozmik objelerin gözlemlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir kavramdır. 

HUBBLE KANUNU 

Hubble Kanunu, evrenin genişlediğini ifade eden ve galaksilerin uzaklaşma hızının mesafe ile doğru orantılı olduğunu belirten bir gözlem ve kanundur. Bu kanun, Edwin Hubble tarafından 1929 yılında yapılan gözlemler sonucunda ortaya çıkmıştır. Aslında ilk önce Lemaitre tarafından keşfedilen bu kanun,bir galaksinin kırmızıya kayma ‘hızının’ mesafesi ile orantılı olduğunu söylüyor.Yani,örneğin iki kat daha uzak olan bir galaksi iki kat hızlı uzaklaşıyor demektir.Ancak bu,bizi evrenin merkezi yapmıyor.Hangi galakside gözlem yaparsak yapalım bu kanun aynı şekilde çalışıyor. 

Hubble kanununu açıklayan bir görsel. Kaynak: Future

MİKRODALGALAR 

Dalga boyları 1-30 santimetre arasında değişen radyo dalgalarıdır. Mikrodalgalar, elektromanyetik spektrumun radyo dalgaları bölgesinde yer alan elektromanyetik dalgaların bir türüdür. Frekans aralığı genellikle 300 MHz (megahertz) ile 300 GHz (gigahertz) arasında değişir. Dalga boyları bir milimetreden bir metreye kadar değişebilir, bu nedenle “mikro” adı verilmiştir. Astronomide Büyük Patlama’nın ardından kalan arka plan radyasyonunu ve yıldızlararası molekülleri araştırmak için kullanılıyor. Hubble Kanunu’nun bulguları, evrenin genişlemesiyle ilgili modern kozmoloji modellerinin temelini oluşturur. (Bu dalgaları bir başka yazımızda kullanıldığı bir diğer alanı da anlatmıştık.İlginizi çekerse https://banabirsebepver.org/modernhaber/2024/01/05/mikrodalga-firinlar-yemekleri-nasil-isitiyornasil-calisiyor/ buradan göz atabilirsiniz. Evreni bir mikrodalga olarak düşünecek olursak, sıcaklığı -270,3 derece.)Kullanım alanı hayatımızın hemen hemen her yerinde olan mikrodalgalar sadece bilimde değil kablosuz iletişim(Wi-Fi, Bluetooth gibi alanlarda mikrodalga frekansları kullanılarak iletişim sağlanır), bunun yanı sıra ısıtma(mikrodalga fırın),radar sistemler(hava durumu,hız ölçümü vb.),televizyon yayınları gibi büyük bir alanda hayatımızın her yerini kapsamaktadır aslında. 

Referanslar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hubble_kanunu

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mikrodalga

https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BCk_Patlama#

https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1rm%C4%B1z%C4%B1ya_kayma#

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir