Mikrodalga fırınlar yemekleri nasıl ısıtıyor?Nasıl çalışıyor?

Mikrodalga fırınlar yemekleri nasıl ısıtıyor?Nasıl çalışıyor?

Çoğumuzun hayatını kolaylaştıran,pratikliğiyle zaman kazandıran mikrodalga fırınların aslında yemekleri nasıl ısıttığını hiç merak ettiniz mi?Gelin beraber bakalım. 

MİKRODALGA IŞINLARI NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Mikrodalgalar elektromanyetik spektrumun 5-10 arasındaki kısmında yer alan dalgaların adıdır.Işık veya radyo dalgaları gibi kızılötesi bir dalgadır aslında.Her dalga gibi mikrodalgalar da bazı maddelerin içinden geçebiliyor,bazılarından da geçemiyor.Örneğin radyo dalgaları duvarlardan geçebildiği için evde radyo dinlediğinizde evin diğer kısımlarından da sesi duyabilirsiniz.  Bir diğer örnek ise aynalar görünür ışığı yansıtırken,su moleküllerinin atomik yapısı 2.4 GigaHertz frekans civarına sahip olan mikrodalgaların geçmesine izin vermiyor ama aynı zamanda yansıtmıyor da.Yani yemekleri mikrodalgada ısıttığımız zaman mikrodalgalar yemeğin içinde bulunan su molekülleri içinde hapsoluyor ve onlara daha çok enerji sağlıyor.Bu artan enerji sayesinde su molekülleri daha fazla titreşime uğruyor.Maddedeki atomların daha çok titreşmesi yani kinetik enerjinin artması sıcaklığın artması demektir. Mikrodalga fırınların ana parçası magnetrondur. Magnetron mikrodalga ışık üreten bir tüptür. Bu ışık metal bir tüpün içinden fırının haznesine gönderilir. Mikrodalga fırının tavan kısmında bulunan dönen cihaz,mikrodalga ışınların fırının her yerine eşit biçimde yayılarak ısıtmak istenilen yemeğin en dengeli şekilde ısıtılmasını sağlıyor. Mikrodalga ışıkları plastik,cam,seramik gibi maddelerden geçebilirken metal,alüminyum gibi maddeler yazının başında belirttiğimiz gibi ışığı yansıttığından ötürü, bu maddelerden geçemez ve yemeği ısıtamaz.Ayrıca patlamalara sebep olabilir.Bu sebeple mikrodalga fırınları kullanırken sadece plastik,cam,seramik gibi ışığı yansıtmayacak maddeler kullanmanız daha sağlıklı ve amacına uygun olacaktır.Mikrodalgalar sadece yemekleri ısıtmak için olan mikrodalga fırınlarda değil, uydu haberleşmesinde, radar sinyallerinde, telefon ve navigasyon, sağlık alanında teşhis, görüntüleme ve tedavi uygulamalarında kullanılmaktadır. 

Mikrodalga fırın her ne kadar pratik ve yiyecekleri hızlı bir şekilde ısıtmak için oldukça etkili olsa da, kullanıcıların mikrodalga fırınların kullanım kılavuzlarına dikkat etmesi ve özel yiyeceklerin mikrodalgada nasıl ısınması gerektiğini belirten talimatlara uymaları da çok önemlidir. 

ttsz/iStock

MİKRODALGA FIRIN NE ZAMAN İCAT EDİLDİ? 

İlk mikrodalga fırın, Raytheon şirketi tarafından II. Dünya Savaşı sırasında radyo frekanslarını algılamak için kullanılan bir tüpün (magnetron) tesadüfen keşfedilmesiyle ortaya çıkmıştır.Magnetron denilen bu tüp mikrodalga denilen radyasyonu üretebiliyordu. 1945 yılında Amerikalı mühendis Percy Spencer, mikrodalgaların magnetronundan bir çikolata barını eritebildiğini fark etmesi üzerine bu mikrodalga fırının potansiyel keşfi olarak kabul edildi. İlk mikrodalga fırın üretimi, 1947’de Raytheon tarafından “Radarange” adıyla piyasaya çıktı.Fakat bu modeller aşırı büyük,pahalı ve ağırdı.Zaman içinde teknolojinin gelişmesiyle çok daha hafif dijital ve uygun modellere erişmek mümkün. 

Referanslar:

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/mikrodalga-firin-kim-ne-zaman-icat-etti#

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mikrodalga_f%C4%B1r%C4%B1n

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir