Okyanuslar neden tuzludur?Tuz bir anda yok olursa veya hiç olmasaydı neler olurdu? 

Okyanuslar neden tuzludur?Tuz bir anda yok olursa veya hiç olmasaydı neler olurdu? 

Dünyadaki okyanuslar ve denizlerin tatlı su olduğunu hayal edin.Ya da okyanuslardaki tuzun bir anda bir sebeple yok olduğunu.Tuzun hayatımızda,dünyamızda ve canlılar üzerindeki etkisini anlayacağımız soruların cevaplarına gelin beraber bakalım. 

OKYANUSLARDAKİ TUZ BİR ANDA YOK OLURSA NE OLUR? 

Deniz suyunun bir litresinde yaklaşık 35 gram tuz bulunmaktadır.Okyanuslardaki tuzun yok olması 45 milyon milyar ton tuzun Dünya’dan eksilmesi anlamına gelir.Deniz tabanına tuz molekülleri tarafından uygulanan basıncın bir anda yok olması Dünya çapında depremlere,volkanların ortaya çıkmasına neden olacaktır.Tatlı suyun yoğunluğu daha az olduğu için Arktik buzul dairesi suya 10 santimetre batacak,dev bir gelgit dalgası yaratacak ve Avrupa,Rusya ve Kanada’yı yutacaktır.Bir süre sonra ozmos nedeni ile hücreleri parçalanan tüm deniz canlıları ölmeye başlayacaktır.Denizdeki canlıların ölmesiyle birlikte bakterilerinde yok olmasıyla denizdeki yaşam sona erecektir.Dünya’nın oksijen üretiminin yarısı deniz yosunlarından sağlandığı için onlar ölünce karadaki hayatında büyük bir kısmı da yok olmaya başlayacaktır.Kısacası böyle bir durumun yaşanması ütopik gelse bile gerçekleşmesi halinde yaşam son bulurdu. 

https://ekolojist.net/su-dongusu-nedir/

OKYANUSLAR NEDEN TUZLUDUR? 

Okyanuslar, denizler ve diğer büyük su kütleleri genellikle tuzludur çünkü bu sular, yeryüzündeki süreçler nedeniyle mineraller ve tuzlarla doyurulmuştur. Karalar üzerindeki taşlar ve kara kütlesi, rüzgar, yağmur, nehirler ve diğer erozyon süreçleri tarafından sürekli olarak zamanla parçalanır ve aşınır. Bu süreçte, kara üzerindeki mineraller ve tuzlar, su akıntıları veya ırmaklar aracılığıyla okyanuslara ve denizlere taşınır.Denizdeki yaşam döngüsü bir değier sebeplerdendir. Kabuklu deniz canlılarının kabuklarını oluşturan minerallerin çözülmesi gibi süreçlerle deniz tuzları oluşur. Okyanus tabanındaki volkanik aktiviteler,okyanus suyu içindeki minerallerin ve gazların serbest bırakılmasına neden olur.Bu süreç su da bulunan minerallerin tuzlanmasına sebep olur. Güneş ve hava olaylarının etkisiyle buharlaşan su atmosferde su buharına dönüşür ve rüzgar gibi etkenlerle yeryüzüne taşınır. Yağmurlarla birlikte yeryüzüne dönen su, topraktan ve kayalardan mineralleri ve tuzları alıp okyanusa geri döndürür. Tüm bu olaylar,okyanus sularının zaman içinde tuzlu hale gelmesine ve deniz tuzlarının birikmesine yol açmaktadır. 

Referanslar:

https://www.webtekno.com/okyanuslar-icme-suyuna-donusseydi-nolurdu-h136751.html

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/okyanus-ve-deniz-sulari-neden-tuzludur

https://tr.wikipedia.org/wiki/Su_ekosistemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir